Geweldig nieuws! Steinhoff gaat groeien en verhuist medio 2024 naar Zaltbommel. Lees hier meer.

Vrijwel altijd van start binnen 4/5 weken
Sneller en goedkoper door specialisatie
Volledige focus op muurdoorbraken
draagmuur herkennen -   draagmuur-herkennen-1

Draagmuur herkennen

Hoe doe ik dit?

De beste manier om een draagmuur te herkennen is het bekijken van de originele tekeningen van de woning. Op de legenda (zie hier) kunt u namelijk zien welke wanden onderdeel zijn van de draagconstructie.

Heeft u de tekeningen nog niet? Geen zorgen! Graag delen wij een aantal tips, die u kunnen helpen bij het herkennen van een draagmuur.

Steinhoff in de praktijk

Van keukenmuren tot complexe klussen

Draagmuur herkennen -
Draagmuur herkennen -
Draagmuur herkennen -
Draagmuur herkennen -
Draagmuur herkennen -   draagmuur-herkennen-grid-6
Draagmuur herkennen -
Offerte aanvragen

Draagmuur herkennen

7 tips

Een draagmuur loopt altijd door van beneden naar boven
Aan de constructie erboven kunt u een draagmuur herkennen. Loopt de muur door naar boven? Dan is het in de meeste gevallen een draagmuur.

Een draagmuur is in ieder geval dikker dan 10 centimeter
Een draagmuur is doorgaans aanzienlijk dikker dan niet-dragende muren, met een minimale dikte van 10 centimeter. Deze extra dikte is nodig om de structurele belasting te dragen en de stabiliteit van het gebouw te waarborgen.

Houten (vloer) balken rusten altijd op een draagmuur
Een belangrijke aanwijzing voor het herkennen van een draagmuur is de aanwezigheid van rustende houten (vloer) balken. Draagmuren fungeren als de solide basis waarop deze balken steunen, waardoor de lasten gelijkmatig worden verdeeld.

Naden van betonnen vloeren lopen richting een draagmuur
Wanneer u uw betonnen vloer inspecteert, let dan op de richting van de naden. Deze naden lopen vaak in de richting van een draagmuur, omdat deze muur de hoofdlasten draagt en de richting van de constructie beïnvloedt.

draagmuur herkennen -  draagmuur-herkennen-steinhoff

De fundering ligt onder een dragende muur
Een duidelijke indicatie van een dragende muur is de plaatsing op de fundering. De fundering biedt de noodzakelijke ondersteuning en bevindt zich direct onder de draagmuur om structurele stabiliteit te garanderen.

Luister naar het geluid van de muur (draagmuur geeft een massief geluid)
Luisteren naar het geluid van een muur kan ook informatie verschaffen. Een draagmuur produceert over het algemeen een massief geluid wanneer erop wordt geklopt in vergelijking met niet-dragende muren. Dit komt door de dichtheid en stabiliteit van het materiaal.

Draagmuren zitten vaak rondom trappen of toiletten
Draagmuren worden vaak strategisch geplaatst rondom trappen of toiletten. Dit komt doordat deze gebieden extra structurele ondersteuning vereisen vanwege de belastingen die ermee gepaard gaan. Het herkennen van een draagmuur in deze gebieden is dus vaak cruciaal bij structurele analyse en renovatieplanning.

Twijfelt u of uw muur dragend is? Neem geen risico!

Stuur ons gerust een e-mail met uw bouwtekening naar info@steinhoff.nl voor deskundig advies. Onze experts staan voor u klaar.

Wanneer de muur dragend blijkt te zijn, kunnen wij de draagmuur uiteraard ook vakkundig verwijderen.